Direksiyon sisteminde meydana gelen arızalar ; direksiyon boşluğunun aşırı artması , direksiyonun çevrilmesi sırasında anormal seslerin gelmesi , direksiyonun zor dönmesi gibi arızalardır.
Bunların dışında direksiyonda sağa sola çekme , yola dalma , virajdan sonra direksiyonun toplamaması , direksiyon hakimiyetinin zayıflaması, aracın yolda gezme yapması v.b. şikayetler aracın ön düzen ayarlarının bozulmasından kaynaklanan arızalardır.
Ön düzen ayarının bozulmasından kaynaklanan şikayetler dışında kalan arızalar ; direksiyon boşluğunun artması rot başlarının ömrün doldurması , direksiyon dişli kutusunda dişlilerin ve yatakların aşınması kutunun yağ kaçırması gibi durumlardır.
Direksiyon boşluğu ne kadar olmalıdır?
Direksiyon boşluk miktarı 20-30 mm den fazla olmamalıdır. Direksiyon boşluğun fazla olmasının nedeni ; direksiyon dişli kutusunun arızalı veya ayarlarının bozuk olması , direksiyon mafsalının bozulması-boşluk yapması, rot başlarının bozulması veya bağlantılarda gevşeme ve aşınmaların olmasıdır. Önce bağlantılar ve rotlar kontrol edilir. Ömrünü doldurmuş parçalar yenisiyle değiştirilir. Boşluk devam ediyorsa dişli kutusu gözden geçirilir. Günümüz araçlarında direksiyon boşluğu neredeyse yok denecek kadar az bir paya çekilmiştir.
Direksiyon boşluğunun oluşmasının en yaygın sebebi, kısa rot kolunun (rot başının) aşınmasıdır. Yenisi ile değiştirilip, aracın rot ayarına sokulması gerekmektedir.
Direksiyon eksenel boşluğu; direksiyon sürücü tarafından kendine doğru çekilip itildiğinde hissedilen boşluktur. Dişli kutusunda sonsuz vidanın eksenel boşluk ayarının bozulmasından yatakların aşınmasından ve ara bağlantılardaki gevşemelerden meydana gelir. Önce ara bağlantılar kontrol edilir. Gevşeyen somun veya cıvatalar sıkılır. Boşluk halen devam ediyorsa dişli kutusundan ayar yapılır.
Direksiyonun çevrilmesi sırasında anormal seslerin gelmesi ve direksiyon boşluğunun giderilememesi direksiyon dişli kutusundaki ayarların bozulmasından meydana gelir. Bu gibi durumlarda direksiyon dişli kutusu sökülür. Dişliler , yataklar gözden geçirilir. Kırılmış , aşınmış ve oksitlenmiş dişliler , yataklar ve keçe yenisiyle değiştirilir.
Hidrolik Direksiyon Sisteminde Görülen Arızalar ve Direksiyon Arıza Lambasının Yanma Sebepleri
*Hidrolik direksiyon sisteminin pompasında görülen arızalar, motor çalışırken pompadan ses gelmesi şeklinde belirtileri vardır.
*Pompanın bağlantı kayışının kopması-gevşemesi. (Kayış boşluğu 1cm civarında olmalıdır)
*Direksiyon hidrolik yağının azalmış olması. Direksiyon hidroliğinin bir yağ kutusu vardır, yağ seviyesi iki çizgi arasında olmalıdır (max - min çizgisi). Eğer direksiyon hidroliği azalmışsa, sadece yağı tamamlamak yetmez, mutlaka yağın azalma sebebi de araştırılmalıdır. Direksiyon hidrolik sistemi bağlantı elemanlarında; hidrolik hortumlar, rekorlar, valfler, bir yağ kaçağı var mı buna bakılmalıdır. Yağ kaçağı tespit edilen parça değiştirilmelidir.
Hidrolik direksiyon arızası meydana geldiğinde (yağ seviyesi azalması gibi), sürücü gösterge panelinde direksiyon sembollü arıza ikaz lambası yanacaktır. Bununla beraber direksiyonu döndürmek de zorlaşacaktır.
* Direksiyon dişli kutusu arızası; bu arızanın belirtisi, direksiyonun döndürdüğünüzde ses gelmesidir.
Direksiyon sistemi, aracın hayati bir parçası olduğu için, arıza durumunda bu arıza ciddiye alınmalı ve en yakın teknik servise tamir ettirilmelidir.