Lpg Gaz Ayarı Nasıl Yapılır ?

Öncelikle herkese selamlar gaz ayarına geçmeden önce bilinmesi gereken temel bilgilerle işe başlayalım,
1. LPG gazı, benzine göre daha az havaya ihtiyaç duyar yani hava yakıt karışım oranı benzinde 15 gram hava 1 gram benzin iken, LPG gazında 9 gram hava 1 gram lpg gazı şeklindedir.

2. Benzin daha fazla havaya ihtiyaç duyduğu için benzin için yapılan ayarla, lpg gazı için yapılan ayar farklılık gösterir.Eğer hava girişi tam olarak açık şekilde gaz ayarı yapılırsa daha fazla hava daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Buda performans vermesinin yanında yakıtta yükselmeye sebep olur.Performans isteyen arkadaşlar hava girişi tam açık şekilde ayar yapabilirler.

3. Fazla performans istemiyorum orta karar bir ayarla ekonomi yapmak istiyorum diyen arkadaşlar ya karbüratör hava ayar yerinden hava girişini kısmaları gerekir.  Yada en basit ve kolay yöntem olan karbüratör hava girişini yarı yarıya kapatmaları gerekir.

4. Kış ayında araçlar daha fazla yakıt tüketir çünkü soğuk hava, sıcak havaya göre daha fazla sıkışık haldedir. Yani kısaca kışın motora daha fazla hava girmiş olur. O yüzden yaz aylarındaki gaz ayarıyla kış aylarındaki gaz ayarı farklılık gösterir.kışın daha fazla hava girişi olacağı için gaz ayarını az daha açmak,yazın ise gaz ayarını az daha kısmak gerekir. Bu fark çeyrek tur gaz ayarının açılıp kapanmasıyla kolayca yapılabilir.

5. Hava filitresi tıkandıkça LPG gaz ayarı bozulur. Çünkü hava girişi azalır, buda hava yakıt karışım oranının bozulmasına sebep olur. Önerim hava filitresi yenilendikten sonra gaz ayarının yapılması ve düzenli olarak hava filitresinin değiştirilmesi yönünde.

6. LPG gazı düzenli hava girişi ister düzensiz hava girişi çekişi düşürür yakıt tüketimini yükseltir.Özellikle karbüratör kapağının çevresinden düzensiz hava girişine sebep olacak boşlukların kapatılması gerekir.Hava filitresi karbüratörün üstünde değilde ilerisinde olan araçlarında hava filitre kutusunun ve karbüratör kapağının çevresinde düzensiz hava girişine sebep olacak boşlukları kapatmalarında fayda var.

7. Kışın araç motoru soğukken gaza fazla yüklenmeyin ilk çalıştırmadan sonra motorun az da olsa ısınması için aracı çalıştırın.Motor tam olarak ısınmadan gaza fazla yüklenmeyin.Soğuk motorun her zaman daha fazla yakıt tüketimine sebep olacağını unutmayın.Kışın kısa mesafe araç kullanımından mümkün olduğunca kaçının.

8.  1 ile gösterilen karbüratöre giden hortumun üstünde ayar yeri olan kısım.Burası kaba gaz ayar yeri, gaz ayarı yapılan kısım. Burdan karbüratöre gaz hortumuyla bağlantı gider ve üzerinde gaz ayar açma kapama yeri vardır

      2 ile gösterilen gaz basınç ayar yeri gaz beyninin orta kısmında bulunur gaz basıncını ayarlar çok açık olmasıda çok kısık olmasıda iyi olmaz orta karar olması gerekir. Gaz basınç ayarı çok kısıksa motor devir çeviremez basınç yetersiz geldiği için motor yüksek devirlerde tıkanır gaz yemez duruma gelir
      
       3 ile gösterilen gaz pislik boşaltma tıpası gaz beyninin en alt kısmında bulunur. Burası motor sıcakken ve araç çalışmaz durumdayken tıpa açılarak içinde biriken pislik boşaltılır. Özellikle dikkat edilmesi gerekir araç stop vaziyette ve motor sıcak iken  kontak kapalı durumda olacak.

9. Gaz ayarı bilen için kolay bilmeyen için en kolay şey bile zor gelir.Yukarıdaki temel bilgilerden yola çıkarak gaz ayarını çok basit şekilde yapabiliriz.

10. Araç çalıştırılır motorun çalışma sıcaklığına yakın ısıya gelmesi beklenir. 70- 80 derece civarları

11. Araç  3 bin devir civarlarına çıkarılır göstergede 3 olarak gösterilir. Tek başınıza yapamazsanız birinin gaza basması için yardım alabilirsiniz veya bi elinizle karbüratör altından devri yükseltip diğer elinizle şekil 1 de gösterilen kaba ayar vidasını çevirip motorun devrinin yükseldiğini veya düştüğünü görürsünüz.

12. Gaz ayarı hava girişine göre lpg gazının ayarlanması durumu. Ne kadar hava o kadar gaz, ayar ne kadar iyi yapılırsa yani hava yakıt karışım ayarı ne kadar iyi olursa motor sesi o kadar gür çıkmaya başlar.

13. Araç 3 bin devir civarına çıkarıldıktan sonra gaz kaba ayar yerinden yavaş yavaş açılmaya başlanır. Motor sesinde gürleşme ve motor devrinde yükselme varsa ayar doğru şekilde yapılmaya başlanmış demektir.Motor sesinin en gür şekilde çıktığı noktaya gelene kadar gaz ayarını açmaya devam edin.Dikkat edilmesi gereken gazı fazla açmamak.Bunun için yapılması gereken motor 3 bin devir cıvarında çalışırken kaba gaz ayar yerinden açma yönüne ve kapama yönüne doğru çevirip motor devrinin düştüğünü veya yükseldiğini motor sesinin alçaldığını veya yükseldiğini gözlemleyin. Her iki yöne doğru da çevirinki motor sesinin hangi noktada daha gür çıktığını motor devrinin hangi noktada daha fazla yükseldiğini daha iyi algılaya bilirsiniz.

14. Ayarı iyi şekilde yapabilmek için kaba ayar yerinden,  kısma yönünden açma yönüne doğru çevirip motorun en iyi çalıştığı yeri belirlemek daha kolay ve iyi bir ayar yapabilmemizi sağlar.O yüzden motor 3 bin devir civarlarında çalışırken, kaba ayar yerinden her iki yönede çevirip gözlemlememiz gerekir.

15. Kısma yönünden açma yönüne doğru çevirip motorun en iyi çalıştığı yeri bulduğunuz da, ayar tamamlanmış demektir.Dikkat edin ayarı çok açmayın motor sesini ve motor devrinin yükseldiğini gözlemleyin. Gaz fazla hava az olursa, fazla yakıt tüketimi olur. Gaz az hava fazla olursa çekiş düşük olur ve aracın yine fazla yakıt tüketmesine neden olur. Hava yakıt karışımı ne kadar iyi ayarlanırsa o kadar iyi çekiş ve o kadar az yakıt tüketimi olur.

16. Eğer motor devir çeviremiyor motor yüksek devirlere çıkamıyorsa gaz basınç ayarı fazla kısık olabilir. Böyle bi durumda motor soğukkende zor çalışma durumları görülebilir. Şekilde 2 numarayla gösterilen kısım gaz basınç ayar yeri böyle bir durumda biraz daha açılır çok açık olmasıda çok kısık olmasıda önerilmez. Çevirdikçe musluk gibi yukarı doğru çıkıyorsa açılıyor demekir. Orta karar ayara getirin.

17. Motor  yüksek devirlere çıkmakta zorlanmıyor, basınç ayarının orta karar konumda olduğunu gözlemiyorsanız bu ayarla oynamanıza gerek yok demektir.

18.Temel  bilgiler bölümünde bahsedildiği gibi performans almak için daha fazla hava daha fazla yakıt performans verir. Fakat yakıtta yükselme olur.O açıdan hava girişinin ne kadar açık bırakıldığıda yapacağınız ayar için o kadar önemli. Ne kadar hava o kadar gaz.

19. Gaz ayarı yapıldıktan sonra yapmanız gereken yakıt tüketimini takip etmeniz.

20. Aracı kullanırken ani gaza yüklenmelerden kaçının. Gaz pedalına yavaş yavaş gazı yedirerek basın. Önünüzdeki aracı yakından takip etmeyin ki frene de o kadar az basmış yakıtınızda boşa gitmemiş olur.

21. LPG li araçlarda ateşleme sistemide gaz ayarı kadar önemli bir husus.Bujilerinizi düzenli olarak değiştirin buji kablonuzun da bir ömrü olduğunu gerekliyse değişmesi gerektiğini unutmayın. Ateşleme sistemindeki aksaklık size yakıtta yükselme olarak geri dönecektir.

22. Ön takımınızın ve teker bilyalarınızın sağlıklı olduğunu kontrol ettirin.Özellikle teker bilyalarındaki yıpranma tekerlerin zor dönmesine yani karşı bi dirence sebep olacak ve size fazla yakıt olarak geri dönecektir.

23. Motor yağınızı düzenli ve mümkünse erken değiştirin ne kadar iyi yağlama o kadar uzun motor ömrü ve o kadar az yakıt demektir.
 
SAĞLICAKLA KALIN KAZASIZ AZ YAKITLI GÜNLER BİZLERİN OLSUN HOŞCAKALIN...