Motor Rektefiye Nedir ? Ne Zaman Yapılır ?


Motor içindeki parçaların aşınmasından dolayı yapılan yenileme işlemine rektefiye denir.

Motor rektefiye işlemine karar verilmeden önce ön muayenesi yapılarak rektefiye işlemine gerek olup olmadığına karar verilmesi gerekir. Subap lastiklerinin aşınmasından dolayı yanma odasına yağın sızıp aracın yağ yakmasına neden olabilir. Böyle bir durumda subap lastikleri değiştirilerek sorun giderilir. Sekmanların aşınmasından dolayı araç çekişten düşüp motor üflemesi ve yağ yakmasına neden olabilir. Sekmanlar değiştirilerek araç bir süre daha kullanılabilir.Gömlekler fazla derecede zarar görmüşse sekman ölçüleri  kurtarmaya bilir. Bu durumda rektefiye işlemi yapılması gerekir.

Sekmanların aşınmasından dolayı motor önce üflemeye başlar.Motor çalışması esnasında yakıt hava karışımı pistonun yukarı çıkması hareketiyle sıkıştırılır. Piston çevresinde bulunan sekmanlar aşınmışsa havanın bir miktar sızmasına neden olur. Motor içine sızan hava yağ kapağının açılmasıyla dışarı doğru üfleme yapar. Üflemenin miktarı önemlidir tecrübeli kişiler tarafından kontrolünün yapılması gerekir.
Sekmanlar aşındıkça üflemeden sonraki aşama olan yağ yakma olayı başlar. Motor yağ yakıyorsa aşınma fazlalaşmış diyebiliriz.

Motor çekişten düşmüşse, yağ sarfiyatı artmışsa, egzosdan mavi duman çıkıyorsa, motordan tuhaf sesler geliyorsa motor çalışma düzenini bozmuşsa, yağ kapağından üflüyorsa ve mavimsi duman çıkıyorsa motorun rektefiye işlemine ihtiyacı olabilir.

Motordan gelen sesler özellikle yatak sesi olması durumunda araç kesin olarak rektefiye işlemine ihtiyacı var diyebiliriz. Motorda garip sesler duyulmaya başladığında en kısa zamanda kontrolünün yapılmasıyla sorun büyümeden çözülebilir.

Bu tür sorunların birçok sebebi olabilir. Segmanlar,yataklar pistonlar, gömlekler, krank,üst kapak, siboplar, sibop lastikleri gibi parçalardan birinde ya da birkaçında problemler oluşmuş olabilir.

Motorun uzun ömürlü olmasında en büyük etken kuşkusuz bakımdan geçer. Bunun yanı sıra agresif kullanım, sürekli yüksek devirde kullanmak, düzensiz yağ değişimi, motorun hararet yapması gibi nedenler motor ömrünü ciddi anlamda kısalta bilir.